Yachtleie terminologi

Bare båtleie er et arrangement der du kan leie en yacht og være ansvarlig for navigasjon og sikkerhet om bord uten hjelp fra en profesjonell skipper, så sant du har erfaring innen navigering. Bare båtleie krever et gyldig navigeringssertifikat og operatørsertifikat for VHF-radio.

Kabinleie lar deg leie en køye eller en kabin på en forhåndsplanlagt tur og dele et fartøy med andre gjester. Denne muligheten henviser til leie av motorseilbåter.

Bemannet leie inkluderer tjenestene til en profesjonell kaptein og et mannskap, som vanligvis består av en kokk, vertinne, ingeniør eller enda flere medlemmer. Kapteinen og mannskapet tar seg av alle plikter om bord, inkludert navigering, matlaging, renhold, forsyning, sikkerhet og andre detaljer rundt turen din.

Enveisleie lar deg leie en båt og seile fra en havn og etterlate båten i en annen havn. Enveisleie krever noen ganger ekstragebyr for omplassering av båten.

Forskuddsbetaling (også kalt depositum) er det beløpet man må betale når man gjør reserveringen og underskriver kontrakten. Beløpet er vanligvis 50 % eller noen ganger 30 % av totalkostnaden.

Restbetaling er det gjenværende beløpet som skal betales senest en måned før startdatoen for utleie. Restbetalingen er vanligvis 50 % til 70 % av totalbeløpet, avhengig av foskuddsbetalingen.

Innsjekking kreves før avreise og tar vanligvis maksimalt en time. En profesjonell skipper går gjennom innsjekkingen og tilbyr råd og instruksjoner til gjestene om detaljer angående navigasjon og utstyr.

Utsjekking kreves når man går fra borde. Båten må inspiseres for mulige skader. Dersom ingen skade har skjedd, vil sikkerhetsdepositumet blir tilbakebetalt til klienten.

Driftskostnader varierer avhengig av området du er på cruise i og yachten. Drivstofføkonomi er viktig, diskuter med mekleren din når du skal velge en båt. Det kan også tilkomme havneavgifter og plasserings (leverings) avgifter hvis leien din involverer å møte eller forlate yachten et annet sted enn i båtens hjemmehavn.

Havneavgifter kalles ofte dues i Europa, og de varierer fra havn til havn. Normalt utgjør dette en liten del av leiebudsjettet.

Western Mediterranean Terms (WMT) betyr at leieprisen inkluderer bruk av yacht og utstyr, mannskapets lønn og forsikringer. Leieren må betale kostpris for alle andre utgifter inkludert drivstoff, mat og forfriskninger til passasjerene, fortøyningsavgifter og havneskatter, avgifter for vann og strøm som tas fra land, vaskeri, telefon og SatCom kostnader. Mange større yachter bruker WMT når de opererer i Adriaterhavet, Egeerhavet og det Karibiske hav.

Eastern Mediterranean Terms (Gresk og tyrkisk) (EMT) betyr at leieprisen inkluderer bruk av yacht og utstyr, mannskapets lønn og mat, forsikring, frokost og lunsj og drivstoff for et visst antall timer hver dag i gjennomsnitt gjennom leieperioden. Vanligvis er fortøyningsavgifter og havneavgifter også inkludert. Leietakeren må betale for ekstra drivstoff, middag om bord, forfriskninger, vaskeri og telefon.

APA (Advanced Provisioning Allowance) betales av klienten for å dekke ekstrakostnader mens han/hun er om bord, inkludert mat, drivstoff, kommunikasjon, arrangementer på land, osv. APA er vanligvis 25 % av totalbeløpet. Alle fond som ikke brukes vil bli returnert til klienten når leieperioden er over. I tilfelle kostnadene overstiger APA, forventes det at klienten skal dekke disse utgiftene.

Sikkerhetsdepositum må betales før ombordstigning i tillfelle skade på båten under seilturen. Det dekker ethvert tap eller skade som ikke er dekket av båtforsikringen. Sikkerhetsdepositumet blir tilbakebetalt dersom ingen skade oppstår.

Kopirettighetsnotat:denne teksten er kopirettighetsbeskyttet av oss og kan bare kopieres dersom du tydelig indikerer vårt forfatterskap et eller annet sted på den samme siden med en link tilbake til vår side